wtorek, 13 września 2016

Herbata z hibiskusem o wyjątkowych właściwościach

Większość z nas widziała kiedyś hibiskusa. To piękny kwiat, który może mieć różne barwy od bieli, przez róże i pomarańcze. To roślina ozdobna, której kwiaty są narodowym symbolem w Korei Północnej, uznawane w Malezji, znajdują się w godle Hawajów.


A czy słyszeliście kiedykolwiek o niezwykłych właściwościach leczniczych tej rośliny?

Napar z kwiatów hibiskusa charakteryzuje się czerwonym i delikatnie kwaskowatym smakiem i wyjątkowymi właściwościami.


13 zalet spożywania hibiskusa:

  • wzmacnia układ odpornościowy (zawiera polisacharydy).
  • jest źródłem soli mineralnych i wapnia,
  • działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie,
  • obniża gorączkę,
  • łagodzi podrażnienia,
  • orzeźwia i dodaje energii (picie schłodzonej herbaty),
  • chroni serce,
  • zmniejsza ciśnienie krwi,
  • oczyszcza organizm,
  • przyspiesza przemianę materii,
  • wspomaga odchudzanie,
  • ułatwia zapamiętywanie,
  • podobno wzmacnia wątrobę.





Hibiskus zawiera polisacharydy, antocyjany, polifenole i flawonoidy oraz witaminy i minerały, a wśród nich witaminę C oraz kwasy organiczne: jabłkowy, cytrynowy i hibiskusowy. W związku z tym minimalizuje działanie wolnych rodników, chroni przed chorobami i pomaga zachować młodość na dłużej.

Hibiskus, zwany też ketmią, czy malwą sudańską znalazł wiele zastosowań w kosmetyce, medycynie czy w kuchni. Warto skorzystać z dobroczynnych właściwości tej rośliny i sięgnąć po pyszny sok z hibiskusa, który powstał z esencji, wyciśniętej z kielichów tego kwiatu.

Poznaj orzeźwiający i niezwykle pozytywnie wpływający na zdrowie sok, możesz go kupić w sklepie Zdrowe Życie.









A czy Wy używacie tej rośliny w kuchni i pielęgnacji?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz