Większość z nas widziała kiedyś hibiskusa. To piękny kwiat, który może mieć różne barwy od bieli, przez róże i pomarańcze. To roślina ozdobna, której kwiaty są narodowym symbolem w Korei Północnej, uznawane w Malezji, znajdują się w godle Hawajów.
A czy słyszeliście kiedykolwiek o niezwykłych właściwościach leczniczych tej rośliny?
Napar z kwiatów hibiskusa charakteryzuje się czerwonym i delikatnie kwaskowatym smakiem i wyjątkowymi właściwościami.
13 zalet spożywania hibiskusa:
- wzmacnia układ odpornościowy (zawiera polisacharydy).
- jest źródłem soli mineralnych i wapnia,
- działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie,
- obniża gorączkę,
- łagodzi podrażnienia,
- orzeźwia i dodaje energii (picie schłodzonej herbaty),
- chroni serce,
- zmniejsza ciśnienie krwi,
- oczyszcza organizm,
- przyspiesza przemianę materii,
- wspomaga odchudzanie,
- ułatwia zapamiętywanie,
- podobno wzmacnia wątrobę.

Hibiskus, zwany też ketmią, czy malwą sudańską znalazł wiele zastosowań w kosmetyce, medycynie czy w kuchni. Warto skorzystać z dobroczynnych właściwości tej rośliny i sięgnąć po pyszny sok z hibiskusa, który powstał z esencji, wyciśniętej z kielichów tego kwiatu.
Poznaj orzeźwiający i niezwykle pozytywnie wpływający na zdrowie sok, możesz go kupić w sklepie Zdrowe Życie.
A czy Wy używacie tej rośliny w kuchni i pielęgnacji?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz