Kawa DXN Lingzhi jest mieszanką najwyższej jakości kawy Arabica i wyciągu z Ganodermy.
Spirulina - co powinniśmy o niej wiedzieć?
Spirulina
to naturalna alga, która rośnie w dziewiczych, wysokogórskich jeziorach
– spirulina słodkowodna lub słonych basenach wodnych o wysokim pH –
spirulina morska.
Właściwości spiruliny.
Jedną
z głównych zalet spiruliny jest jej niesamowicie wysoka zawartość
białka, bo aż 60-65%. Dla porównania mięso i produkty rybne mają
pomiędzy 15% a 35%. Białko, które znajduje się w spirulinie jest także o
wiele łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż białko zwierzęce, a
co bardzo ważne nie wykazuje żadnych obciążających efektów ubocznych dla
organizmu. Spirulina zawiera wszystkie 8 aminokwasów, niezbędnych i
egzogennych, które musimy dostarczać do organizmu z zewnątrz, ponieważ
nie potrafimy ich wytwarzać. Dlatego spirulina jest ulubionym białkiem
roślinnym wśród sportowców i miłośników fitness.
Spirulina
jest bogata w fytocjaninę. Polipeptyd ten oddziałuje na szpik kostny,
co z kolei powoduje produkcję białych krwinek i dotlenia czerwone
krwinki.
Spirulina zawiera beta-karoten, źródło
witaminy A, której ilość jest od 20 do 25 razy większa niż w marchewce. W
swoim składzie posiada także witaminy B1, B2, B12. Witamina B12 ma
wpływ na poprawę pamięci, jak również zapobiega anemii. Spirulina
zawiera 2,5 razy więcej tej witaminy niż w wątrobie zwierzęcej. Inne
witaminy wchodzące w skład tej algi to biotyna, kwas pantotenowy (B5),
kwas foliowy (B9, B11), witamina E oraz witamina C.
Dodatkowo
spirulina zawiera kwas DHA (dokozaheksaenowy) i GLA (gamma-linolenowy) –
bardzo ważny przy redukcji „złego” cholesterolu. Zapobiega też chorobom
serca oraz nadciśnieniu.
Spirulina posiada w swoim
składzie ponad 4000 naturalnych substancji odżywczych, takich jak mikro i
makroelementy, witaminy, minerały, pierwiastki śladowe oraz inne
składniki, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dla porównania 1 gram spiruliny posiada tyle wartości odżywczych co 1
kilogram warzyw.
Na
Uniwersytecie Farmaceutyczno – Medycznym w Toyamie w Japonii
przeprowadzono badania, które wykazały, że wapń zawarty w spirulinie
daje najlepsze efekty w leczeniu wirusów takich jak grypa, różyczka czy
pokrzywka.
Przeciwnowotworowe działanie.
Beta-karoten znajdujący się w spirulinie zapobiega nowotworom. Natomiast fytocjanina i chlorofil hamują rozwój komórek rakowych.
Ciąża.
U
kobiet, które są w ciąży poziom biotyny stopniowo się zmniejsza. Uważa
się nawet, że może to wpływać na mniejszą masę płodu. Dodatkowo
uzupełnienie biotyny (która zawarta jest w spirulinie) poprawia stan
spychiczny przyszłej mamy.
Kobiety będące
wegetariankami mają zapotrzebowanie na witaminę B12 i cynk. Cynk
przyjmowany w czasie ciąży zmniejsza ryzyko na urodzenie dziecka o
niedowadze. Wpływa również na poprawę ogólnego stanu płodu.
Kwas
foliowy przyjmowany przed zapłodnieniem, jak również w pierwszych 6
tygodniach w dużym stopniu prowadzi do zmniejszenia wystąpienia wad
ośrodkowego układu nerwowego u dziecka.
W ostatnim
trymestrze ciąży dochodzi do dużego zapotrzebowania na wapń i fosfor ze
względu na kształtowanie się układu kostnego. Dodatkowo wapń przyjmowany
w czasie ciąży prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi i zmniejsza ryzyko
wystąpienia przedwczesnego porodu.
Cukrzyca.
Diabetycy
szczególnie potrzebują składniki pokarmowe takie jak beta-karoten,
cynk, magnez, mangan, potas, witaminy A, B1, B2, B5, B6, B12 i C. Są one
niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wszystkie te
substancje znajdują się w spirulinie.
Biotyna, co
wykazały badania, pobudza proces przemiany glukozy, która powstaje w
wątrobie i w niej jest magazynowana. Stabilizuje także poziom glukozy we
krwi. Substancje te są szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę.
Dodatkowe dawki witaminy B7 (inaczej biotyna lub witamina H) wpływają na
poprawę przemiany glukozy.
Nadwaga.
Spirulina
stosowana jest jako uzupełnienie brakujących substancji przez osoby,
które się odchudzają. Dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i
minerałów. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczy i kalorii.
Dodatkowo spirulina reguluje metabolizm, a zawarta w niej tyrozyna
pomaga kontrolować apetyt.
Mózg i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Spirulina
zawiera 8 aminokwasów, które dostarczone muszą być z pożywieniem,
ponieważ organizm nie jest w stanie samemu ich wyprodukować. Nie może
ich zabraknąć, gdyż są one potrzebnym budulcem do produkcji hormonów czy
odżywki dla mózgu. Ich niedobór jest przyczyną dużej ilości chorób.
Spirulina zbudowana jest z kompletnych aminokwasów, co przyczynia się do
odbudowy układu nerwowego, a także ochrony komórek nerwowych.
Biotyna
zawarta w spirulinie współdziała również z takimi aminokwasami jak
izoleucyna, leucyna, walina. Są to substancje białkowe aktywne w
mięśniach. Ma to duże znaczenie w zaopatrywaniu nerwów w energie.
Biotyna ma również na prawidłową funkcję układu nerwowego, samopoczucie, witalność, jak również odczuwanie bólu.
Nerki.
W
przypadku problemu z nerkami osoby potrzebują fosforu, który w
połączeniu z innymi witaminami, likwiduje kamienie powstałe w wyniku
nadmiernej kumulacji kwasu moczowego. Wspomaga to również proces
oczyszczania dróg moczowych.
Osoby starsze.
Niedobory
składników odżywczych, a także niedostateczne już możliwości
wchłaniania tych substancji, jak również okres menopauzy, wpływają
znacznie na organizm osób starszych. Spirulina charakteryzuje się bardzo
wysoką biodostępnością (wchłanianiem) i utrzymuje organizm w dobrej
kondycji, dostarczając niezbędne substancje.
Paznokcie, skóra, włosy.
Biotyna
zawarta w spirulinie bierze udział w syntezie białek, cukrów i kwasów
tłuszczowych, co ma duży wpływ na właściwą funkcjonowanie paznokci,
skóry i włosów. Biotyna pomocna jest również w leczeniu młodzieńczego
trądziku, ponieważ zapobiega nadmiernemu łojotokowi, a także wzmożonej
czynności gruczołów łojowych.
Lwia Grzywa - Hericium Erinaceus – Soplówka Jeżowata – Małpia Głowa lub Broda Starca.
Mowa
o Grzybie, bez nóżki i bez kapelusza. Pochodzi z Dalekiego Wschodu i
jest tam bardzo cenionym gatunkiem grzyba. Hoduje się go w celach
konsumpcyjnych oraz pozyskuje substancje pomagające w leczeniu chorób
ośrodkowego układu nerwowego między innymi Parkinsona i Alzheimera.
W Polsce występuje na drzewach liściastych, jednak jest to gatunek bardzo rzadki i objęty jest całkowitą ochroną.
Grzyb
ten zawiera wartościowe substancje biowitalne. Posiada przede wszystkim
ważne dla naszego organizmu aminokwasy, ma ich aż 19 (oprócz metioniny i
tryptofanu) oraz potas, cynk, żelazo, german, selen, fosfor i niewielką
ilość sodu. Ten pożywny grzyb ma ponad 20% białka. Ponadto występuje w
nim znaczna ilość immunoregulujących polisacharydów beta-glukanowych i
polipeptydów. Glukany pozyskiwane z grzybów mobilizują układ
immunologiczny na różne sposoby – powstrzymują powstawanie i tłumią
rozwój komórek rakowych na różnych poziomach procesu rozwojowego, hamują
procesy zapalne skóry i śluzówki, chronią wątrobę, są skuteczne we
wszelkich schorzeniach związanych z osłabieniem odporności. Zgodnie z
wynikami jednego z badań przeprowadzonych w laboratoriach niemieckiego
Uniwersytetu Technicznego w Weihenstepha, Hericium znakomicie sprawdza
się w leczeniu pacjentów chorujących na nieżyt żołądka. U 82% pacjentów
stwierdzono znaczną poprawę w zakresie typowych objawów choroby, u 58%
zarejestrowano całkowite ustąpienie nieżytu. Ponadto zaobserwowano
trwałą odbudowę błony śluzowej żołądka.
„Mądra”
Soplówka Jeżowata wspiera terapię w i po okresie menopauzy oraz w
trakcie leczenia stanów depresyjnych, a także poprawia zdolność
koncentracji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz