Produkty DXN dla Ciebie

Kawa DXN Lingzhi jest mieszanką najwyższej jakości kawy Arabica i wyciągu z Ganodermy.


Spirulina - co powinniśmy o niej wiedzieć?

Spirulina to naturalna alga, która rośnie w dziewiczych, wysokogórskich jeziorach – spirulina słodkowodna lub słonych basenach wodnych o wysokim pH – spirulina morska.

Właściwości spiruliny.

Jedną z głównych zalet spiruliny jest jej niesamowicie wysoka zawartość białka, bo aż 60-65%. Dla porównania mięso i produkty rybne mają pomiędzy 15% a 35%. Białko, które znajduje się w spirulinie jest także o wiele łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż białko zwierzęce, a co bardzo ważne nie wykazuje żadnych obciążających efektów ubocznych dla organizmu. Spirulina zawiera wszystkie 8 aminokwasów, niezbędnych i egzogennych, które musimy dostarczać do organizmu z zewnątrz, ponieważ nie potrafimy ich wytwarzać. Dlatego spirulina jest ulubionym białkiem roślinnym wśród sportowców i miłośników fitness.

Spirulina jest bogata w fytocjaninę. Polipeptyd ten oddziałuje na szpik kostny, co z kolei powoduje produkcję białych krwinek i dotlenia czerwone krwinki.

Spirulina zawiera beta-karoten, źródło witaminy A, której ilość jest od 20 do 25 razy większa niż w marchewce. W swoim składzie posiada także witaminy B1, B2, B12. Witamina B12 ma wpływ na poprawę pamięci, jak również zapobiega anemii. Spirulina zawiera 2,5 razy więcej tej witaminy niż w wątrobie zwierzęcej. Inne witaminy wchodzące w skład tej algi to biotyna, kwas pantotenowy (B5), kwas foliowy (B9, B11), witamina E oraz witamina C.
Dodatkowo spirulina zawiera kwas DHA (dokozaheksaenowy) i GLA (gamma-linolenowy) – bardzo ważny przy redukcji „złego” cholesterolu. Zapobiega też chorobom serca oraz nadciśnieniu.

Spirulina posiada w swoim składzie ponad 4000 naturalnych substancji odżywczych, takich jak mikro i makroelementy, witaminy, minerały, pierwiastki śladowe oraz inne składniki, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dla porównania 1 gram spiruliny posiada tyle wartości odżywczych co 1 kilogram warzyw.


Na Uniwersytecie Farmaceutyczno – Medycznym w Toyamie w Japonii przeprowadzono badania, które wykazały, że wapń zawarty w spirulinie daje najlepsze efekty w leczeniu wirusów takich jak grypa, różyczka czy pokrzywka.



Przeciwnowotworowe działanie.

Beta-karoten znajdujący się w spirulinie zapobiega nowotworom. Natomiast fytocjanina i chlorofil hamują rozwój komórek rakowych.

Ciąża.

U kobiet, które są w ciąży poziom biotyny stopniowo się zmniejsza. Uważa się nawet, że może to wpływać na mniejszą masę płodu. Dodatkowo uzupełnienie biotyny (która zawarta jest w spirulinie) poprawia stan spychiczny przyszłej mamy.

Kobiety będące wegetariankami mają zapotrzebowanie na witaminę B12 i cynk. Cynk przyjmowany w czasie ciąży zmniejsza ryzyko na urodzenie dziecka o niedowadze. Wpływa również na poprawę ogólnego stanu płodu.

Kwas foliowy przyjmowany przed zapłodnieniem, jak również w pierwszych 6 tygodniach w dużym stopniu prowadzi do zmniejszenia wystąpienia wad ośrodkowego układu nerwowego u dziecka.

W ostatnim trymestrze ciąży dochodzi do dużego zapotrzebowania na wapń i fosfor ze względu na kształtowanie się układu kostnego. Dodatkowo wapń przyjmowany w czasie ciąży prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia przedwczesnego porodu.

Cukrzyca.

Diabetycy szczególnie potrzebują składniki pokarmowe takie jak beta-karoten, cynk, magnez, mangan, potas, witaminy A, B1, B2, B5, B6, B12 i C. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wszystkie te substancje znajdują się w spirulinie.

Biotyna, co wykazały badania, pobudza proces przemiany glukozy, która powstaje w wątrobie i w niej jest magazynowana. Stabilizuje także poziom glukozy we krwi. Substancje te są szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę. Dodatkowe dawki witaminy B7 (inaczej biotyna lub witamina H) wpływają na poprawę przemiany glukozy.

Nadwaga.

Spirulina stosowana jest jako uzupełnienie brakujących substancji przez osoby, które się odchudzają. Dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczy i kalorii. Dodatkowo spirulina reguluje metabolizm, a zawarta w niej tyrozyna pomaga kontrolować apetyt.


Mózg i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Spirulina zawiera 8 aminokwasów, które dostarczone muszą być z pożywieniem, ponieważ organizm nie jest w stanie samemu ich wyprodukować. Nie może ich zabraknąć, gdyż są one potrzebnym budulcem do produkcji hormonów czy odżywki dla mózgu. Ich niedobór jest przyczyną dużej ilości chorób. Spirulina zbudowana jest z kompletnych aminokwasów, co przyczynia się do odbudowy układu nerwowego, a także ochrony komórek nerwowych.

Biotyna zawarta w spirulinie współdziała również z takimi aminokwasami jak izoleucyna, leucyna, walina. Są to substancje białkowe aktywne w mięśniach. Ma to duże znaczenie w zaopatrywaniu nerwów w energie.

Biotyna ma również na prawidłową funkcję układu nerwowego, samopoczucie, witalność, jak również odczuwanie bólu.

Nerki.

W przypadku problemu z nerkami osoby potrzebują fosforu, który w połączeniu z innymi witaminami, likwiduje kamienie powstałe w wyniku nadmiernej kumulacji kwasu moczowego. Wspomaga to również proces oczyszczania dróg moczowych.

Osoby starsze.

Niedobory składników odżywczych, a także niedostateczne już możliwości wchłaniania tych substancji, jak również okres menopauzy, wpływają znacznie na organizm osób starszych. Spirulina charakteryzuje się bardzo wysoką biodostępnością (wchłanianiem) i utrzymuje organizm w dobrej kondycji, dostarczając niezbędne substancje.

Paznokcie, skóra, włosy.

Biotyna zawarta w spirulinie bierze udział w syntezie białek, cukrów i kwasów tłuszczowych, co ma duży wpływ na właściwą funkcjonowanie paznokci, skóry i włosów. Biotyna pomocna jest również w leczeniu młodzieńczego trądziku, ponieważ zapobiega nadmiernemu łojotokowi, a także wzmożonej czynności gruczołów łojowych.

Lwia Grzywa - Hericium Erinaceus – Soplówka Jeżowata – Małpia Głowa lub Broda Starca.
Mowa o Grzybie, bez nóżki i bez kapelusza. Pochodzi z Dalekiego Wschodu i jest tam bardzo cenionym gatunkiem grzyba. Hoduje się go w celach konsumpcyjnych oraz pozyskuje substancje pomagające w leczeniu chorób ośrodkowego układu nerwowego między innymi Parkinsona i Alzheimera.

W Polsce występuje na drzewach liściastych, jednak jest to gatunek bardzo rzadki i objęty jest całkowitą ochroną.



Grzyb ten zawiera wartościowe substancje biowitalne. Posiada przede wszystkim ważne dla naszego organizmu aminokwasy, ma ich aż 19 (oprócz metioniny i tryptofanu) oraz potas, cynk, żelazo, german, selen, fosfor i niewielką ilość sodu. Ten pożywny grzyb ma ponad 20% białka. Ponadto występuje w nim znaczna ilość immunoregulujących polisacharydów beta-glukanowych i polipeptydów. Glukany pozyskiwane z grzybów mobilizują układ immunologiczny na różne sposoby – powstrzymują powstawanie i tłumią rozwój komórek rakowych na różnych poziomach procesu rozwojowego, hamują procesy zapalne skóry i śluzówki, chronią wątrobę, są skuteczne we wszelkich schorzeniach związanych z osłabieniem odporności. Zgodnie z wynikami jednego z badań przeprowadzonych w laboratoriach niemieckiego Uniwersytetu Technicznego w Weihenstepha, Hericium znakomicie sprawdza się w leczeniu pacjentów chorujących na nieżyt żołądka. U 82% pacjentów stwierdzono znaczną poprawę w zakresie typowych objawów choroby, u 58% zarejestrowano całkowite ustąpienie nieżytu. Ponadto zaobserwowano trwałą odbudowę błony śluzowej żołądka.

„Mądra” Soplówka Jeżowata wspiera terapię w i po okresie menopauzy oraz w trakcie leczenia stanów depresyjnych, a także poprawia zdolność koncentracji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz